Tipuri de Miere si Beneficiile Acestora Asupra Sanatatii

Gasim in fiecare locuinta cel putin un borcan de miere de albine folosit pentru indulcirea cafelei sau a ceaiului de dimineata. Poate ca nu stiati asta, dar mierea este folosita de sute de ani (poate chiar mii de ani) cu scopuri medicinale si desi in intreaga lume se gasesc peste 300 de tipuri de miere diferite, fiecare dintre acestea poate fi folosita pentru prevenirea sau tratarea anumitor boli de sanatate.

Mierea naturala de albine are proprietati antibacteriene si antiseptice datorita continului ridicat de peroxid de hidrogen si care este degajat atunci cand intra in contact cu un mediu umed. La inceputuri, mierea a fost folosita cu scopuri terapeutice, insa cam prin anii ’40-’50 a inceput sa fie inlocuita de antibiotice, precum penicilina sau alte medicamente sintetice. Poate fi aplicata chiar si pe diferite rani pentru a impiedica infectarea plagilor, e ca un fel de magnet ce atrage umezeala si lasa rana uscata, prevenind dezvoltarea bacteriilor.

Sunt convinsa ca multi dintre voi folositi mierea de albine pe post de indulcitor in locul zaharului. Mierea naturala este mai sanatoasa decat alti indulicitori procesati si nu permite ca nivelul zaharului din sange sa o ia razna.

Mierea de culoare neagra este bogata in antioxidanti si cu cat culoarea acesteia este mai inchisa, cu atat are un continut mai ridicat de antioxidanti pentru combaterea radicalilor liberi. Un antioxidant unic intalnit in miere sau in propolis este pinocembrin-ul, o substanta flavonoida care este asociata cu imbunatatirea functionarii creierului. In urma unor studii, s-a dovedit faptul ca poate trata boli precum ischemia cerebrala, maladii neurodegenerative si cardiovasculare sau ateroscleroza.

Datorita enzimelor naturale, mierea ajuta la procesul digestiv, precum si la un somn mai odihnitor. O lingura de miere luata inainte de culcare ii ofera corpului suficienta glucoza pentru a hrani creierul in timpul noptii. Acest lucru previne sau limiteaza eliberarea de cortisol sau adrenalina (hormonii asociati stresului) in perioada diminetii, stabilizeaza nivelul zaharului din sange si contribuie la eliberarea melaninei, un hormon necesar la recuperarea tesuturilor pe durata somnului.

miere de manuka beneficii

De Cate Tipuri este Mierea de Albine?

Culoarea si savoarea unui anumit tip de miere difera in functie de sursa de unde albina isi procura nectarul. Dupa cum spuneam la inceputul articolului, in lume se gasesc peste 300 de tipuri unice de miere, fiecare provenind de la surse distincte. In acest articol va voi prezenta doar acele tipuri care sunt cel mai des intalnite la noi. Culoarea mierii variaza de la cea aproape incolora si pana la cea neagra, iar aroma este la fel de diferita, de la un iz delicat si pana la un miros puternic si intepator. Ca si o regula generala, mierea de culoare deschisa este mai delicata la gust, in timp ce cea de culoare inchisa este mai intensa.

Mierea poliflora – acest tip de miere este obtinut din nectarul a diferite tipuri de flori si in functie de sursa principala, acesta poate fi mai deschis au mai inchis la culoare. Considerata a fi mierea naturala perfecta, fiind bogata in vitamica B si C, enzime, acizi organici si diferite minerale precum fier, potasiu, calciu si fosfor este recomandata pentru tratarea anorexiei la copii, stimuleaza apetitul, faciliteaza digestia, imbunatateste functionarea inimii si a ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange. De asemenea, este un remediu excelent pentru oboseala fizica sau psihica, iar consumul regulat previne demineralizarea oaselor si a problemelor de crestere. Chiar si atunci cand este cristalizata, mierea de albine poliflora nu isi pierde din proprietati, insa specialistii recomanda a fi consumata cu moderatie.

Mierea de salcam – cu o puritate si o claritate remarcabila, este cel mai faimos si dulce tip de miere din cate exista. Datorita continutului ridicat de fructoza, mierea se pastreaza intr-o forma lichida un timp indelungat, si fiindca are un nivel scazut de zahar, este indicata persoanelor ce sufera de diabet. Renumita pentru proprietatile sale terapeutice, ajuta la curatarea ficatului, regleaza tractul intestinal si are rol antiinflamatoriu pentru sistemul respirator. Bogata in vitamine (B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, acizi organici, flavonoide, aprox 435 de substante nutritive ajuta la tratarea ulcerului, insomniei, stresului, asteniei, tusei (rol antiseptic), problemelor digestive, crestrea apetitului etc. Ideala pentru femeile insarcinate, copii sau persoane in convalescenta.

miere naturala de salam

Mierea de Manuka – produsa in mod special in Noua Zeelanda, albinele colectand polen si nectar din florile arbustului de Manuka, are puternice proprietati antibacteriene, antivirale si antioxidante. Mierea de Manuka este eficienta in tratarea ulcerului, a indigestiei si a gatului uscat, lupta impotriva alergiilor, trateaza acneea, artrita, dar si diferite rani si arsuri. Procesul de preparare este unul extrem de pur, datorita lipsei de poluare din zona. In urma unor studii facute, s-a dovedit ca aceasta miere de albine este eficienta impotriva stafilococului auriu.

Mierea de tei – este cea mai delicioasa dintre toate tipurile de miere, cu o aroma de tei puternica si un gust desavarsit, foarte usor de recunoscut. Culoarea poate varia de la galben pal si pana la portocaliu inchis. Dezavantajul este ca se cristalizeaza destul de repede, mai ales daca este tinuta intr-un mediu racoros, avand apoi un aspect untos si un gust dulceag. Cu proprietati antiseptice si utilizata deseori pentru tratarea racelilor, guturaiului, tusei si bronsitei, mierea de albine din flori de tei dizolva mucusul si curata gatul. Este recomandata in mod special celor ce sufera de stres si insomnie, doar o lingura de miere este mai buna decat orice pastila de somn. Datorita propritatilor antimicrobiene si antiinflamatorii, mierea este utilizata pentru tratarea crampelor si a bolilor renale.

Mierea de rapita – rapita este o planta oleaginoasa pe care albinele o iubesc, reusind sa extraga o cantitate importanta de polen si nectar. Aceasta miere se produce de regula in luna mai, insa datorita continutului ridicat de apa, aceasta se cristalizeaza rapid. Exista riscul ca aceasta sa se cristalizeze chiar si in fagure si nu mai poate fi extrasa. Are o culoare deschisa si un miros ce aduce a varza (parerea mea 🙂 ), insa cu un gust incantator si o apreciez datorita faptului ca nu este la fel de dulce ca cea de salcam. O textura omogena cu aspect cremos, aciditate scazuta si saraca in minerale, mierea de rapita este renumita pentru proprietatile sale de vindecare, fiind indicata pentru tratarea problemelor de rinichi, plina, pancreas, dezvoltarea oaselor si tratarea osteoporozei, precum si regenerarea peretilor vasculari.

miere de albine

Mierea de trifoi – cultivata in mod special in USA, Canada si Nou Zeelanda, mierea de trifoi pura este extrem de delicioasa si utilizata in mod frecvent pentru prepararea deserturilor. In functie de zona, culoarea poate sa difere de la alb la chihlimbariu, cu un parfum intens cu accente de marmelada si ierburi proaspete, avand o textura foarte fina si o aroma florala. Calitatea mierii variaza in functie de anotimp, cea colectata primavara tarziu si vara este cea mai buna. Aproximativ 64 de calorii sunt intr-o lingurita de miere, este bogata in carbohidrati, vitamine si minerale precum potasiu, mangan, colina, folati, calciu, fluor, nu are grasimi, proteine sau colesterol, astfel ca ajuta la intarirea sistemului imunitar si combaterea radicalilor liberi.

Mierea de floarea soarelui – culoarea acesteia variaza de la auriu la galben mustar si are o aroma unica interesanta cu gust de fructe. Bogata in polen nu este indicata persoanelor ce au alergii la acesta. Este utilizata deseori la prepararea diferitelor deserturi precum biscuiti sau nuga. Este buna pentru cei ce sufera de sinuzita, ajuta la reducerea inflamatiei si ofera un boost de energie.

Mierea de castan – cu o culoare de chihlimbar inchis, o aroma intensa si amara, mierea naturala de castan reuseste sa isi pastreze o forma lichida pentru mai mult timp. De regula, este utilizata in combinatie cu diferite sortimente de branzeturi. Indicata pentru tratarea problemelor de sanatate precum: dureri de stomac, boli ale intestinelor, probleme renale, decongestionarea ficatului si a prostatei, osteoporoza. Ce trebuie sa stii este ca mierea provenita de la castanele salbatice creste presiunea arteriala.

Mierea de lavanda – recoltata la sfarsitul lui august, mierea naturala provenita din nectarul lavandei are o culoare cremoasa, este intens parfumata si are usoare granulatii. Cu un continut scazut de apa si bogata in aciditate, este indicata persoanelor ce sufera de oboseala cronica si epuizare intelectuala. Utilizata pentru tratarea problemelor la plamani, pentru insomnie si migrene.

Mierea de menta – este puternic aromata, cu un gust dulce si o consistenta uniforma, vascoasa, iar culoarea variaza de la verde maroniu la rosu. Cultivata in mod special in zona Deltei Dunarii, este bogata in vitamina C. Utilizata pentru usurarea digestiei, a durerilor de stomac si impotriva balonarii.

fagure cu albine

Cam acestea sunt cele mai populare tipuri de miere de albine, insa pe langa acestea mai putem mentiona si altele nu la fel de cunoscute precum cele cultivate din:

  • sanziene – de culoare galben auriu intens si o aroma pe care nu o vei uita prea curand, folosita pe post de diuretic natural si pentru ameliorarea umflaturilor si indepartarea toxinelor din corp
  • rozmarin – are o culoare galben pal si este foarte dulce cu o aroma puternica. Imbunatateste circulatia, ceea ce o face ideala pentru cei ce sufera de probleme cardiovasculare, ajuta la imbunatatirea digestiei si la functionarea ficatului prin producerea in mod natural a bilei
  • papadie – se cristalizeaza foarte rapid, are o culoare galben intens si un gust unic, ajutand la ameliorarea problemelor digestive sau a cirozei. Daca suferi de colita, constipatie sau gastrita, bea zilnic un pahar de apa minerala cu o lingurita de miere de papadie
  • munte – obtinuta de la ierburile salbatice ce cresc in zone muntoase inalte nepoluate, asadar mierea de munte este populara pentru substantele tamaduitoare. Recomandata pentru raceli, tuse, gat uscat si inflamat, sinusuri infectate sau alte probleme respiratorii
  • hrisca – una dintre cele mai inchise la culoare tipuri de miere din cate exista, are un gust puternic. Este bogata in minerale si antioxidanti, fiind excelenta pentru cei ce sufera de anemie sau tuse persistenta
  • padure – numita si miere de brad, pin sau cedru este obtinuta din lichidul ce curge (mana). Este foarte gustoasa si are o culoare inchisa, avand proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. Bogata in fier, este perfecta pentru anemie sau recuperare in urma unei operatii. Recomandata atletilor sau diabeticilor datorita continutului scazut de zahar
  • avocado – o miere ce provine din California cu un un gust usor untos, dar foarte bun. Este destul de greu de gasit
  • gherghin – are un miros puternic si o culoare maronie, iar datorita efectului calmant este indicata celor ce sufera de probleme de inima, angina, miocardie, ateroscleroza, echilibrand presiunea sanguina si reducand colesterolul
  • salvie – fiind mai multe tipuri de salvie, mierea provenita de la acestea poate avea mai multe culori ce variaza de la galben pal si pana la verde pal. Are un gust usor intepator si un efect relaxant asupra corpului, imbunatatind dispozitia. Are rol de intarire al sistemului imunitar

Voi ce tipuri de miere ati incercat pana acum? Cum vi s-au parut? 

Talya

Talya

Iubitoare de moda si pasionata de shopping, vin cu oferte si recomandari de produse de vestimentatie si frumusete ale celor mai bune magazine online.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Talya.ro
Logo