Chiar daca nu este un accesoriu care sa ne dea pe spate prin aspect, o pelerina de ploaie este in primul rand un produs util, necesar atunci cand esti intr-o drumetie pe munte cu prietenii, cand desfasori activitatile zilnice in spatii deschise si nu vrei ca stropii reci de ploaie sa-ti ajunga pana la piele, astfel incat sa te alegi cu o raceala crunta. Pentru pasionatii de drumetii montane pelerina de ploaie ar trebui sa fie prezenta obligatoriu in echipamentul montan. Un astfel de accesoriu nu ar trebui sa lipseasca nici din geanta mamicilor care-si insotesc odraslele la scoala, gradinita sau cresa, mai ales in lunile de toamna – primavara.
Atunci cand conditiile meteo iti sunt nefavorabile, poti lupta simplu si rapid cu capriciile vremii purtand geci de ploaie usoare si compacte, lungi pana peste genunchi si care sa asigure o izolatie termica buna, dar si respirabilitate. Despre cum sa alegi o pelerina de ploaie in functie de destinatie, materiale folosite si multe altele, vom vorbi in randurile ce urmeaza. Atunci cand ploaia este insotita de vant, iar umbrela devine inutila, pelerina poate fi o garantie ca nu vei zace la pat, racita pentru cateva zile si vei atunca bani pe medicamente.
Materialul folosit in fabricatie.
Pelerinele de ploaie prezente in comert pot fi din piele, poliester, polietilena/PE sau poliamida/nailon. O geaca de ploaie eficienta va fi subtire si usoara, pentru a nu deveni o povara in timpul purtarii, iar interiorul va permite eliminarea transpiratiei, in timp ce exteriorul va functiona ca un scut impotriva ploii.
Nu foarte des intalnite, mai scumpe si mai putin practice, dar care se adreseaza in primul reprezentantelor sexului frumos care vor sa fie la moda chiar si atunci cand ploua, sunt pelerinele din piele. Sunt rezistente si elegante, si te pot proteja impotriva ploii, cu conditia sa contina un strat impermeabil la interior.
Cele mai populare si practice geci de ploaie sunt cele confectionate din polietilena. Acestea prezinta rezistenta la indoire, rupere sau agatari usoare. Polietilena este un material flexibil si foarte rezistent la apa, pretabila sportivilor in spatii deschise, amatorilor de expeditii sau chiar muncitorilor in constructii, transporturi sau domenii asemanatoare.
Pelerinele de ploaie din nailon sunt o alternativa serioasa, pentru ca sunt extrem de usoare si rezistente la rupere, astfel ca nu va apasa prea greu pe umerii tai.
Ultimul, insa nu cel din urma, poliesterul este si el un material tot mai popular inclusiv in industria modei, implict productia de articole vestimentare. Desi este un material care nu retine apa, rezista la purtare si se usca usor, poliesterul poate duce la blocarea circulatiei eficiente a aerului, producand un usor fenomen de “sauna” la nivelul corpului. Cu alte cuvinte, pelerinele din poliester pot favoriza transpiratia.
Gradul de impermeabilitate
Ai putea spune simplu si corect ca orice geaca de ploaie, prin definitia ei, trebuie sa te protejeze eficient impotriva ploii. Teoria este corecta, doar ca in practica lucrurile stau putin diferit. In principiu, exista doua mari categorii de pelerine: rezistente la apa si impermeabile complet.
Tehnic vorbind, atunci cand stabilim gradul de impermeabilitate al unui articol vestimentar, ne raportam mai degraba la rezistenta impotriva presiunii apei, indicator care se exprima in mm/24 ore.
Pentru deplasari scurte si ploi marunte, trecatoare, poti alege o pelerina simpla rezitenta la apa, care va face fata unei ploi de scurta durata, in cantitati mici si fara vanturi laterale. Daca desfasori constant activitati in spatii deschise, faci trekking sau lucrezi in agricultura, iti recomand sa alegi o geaca complet impermeabila, ce rezista pana la 10000 mm/24 ore.
Citeste si : Cizme de Ploaie din Cauciuc Pentru Dama – Cum sa fii Trendy in Sezonul Ploios?
Gradul de respirabilitate
Un alt indicator pe care ar trebui sa-l ai in vedere atunci cand alegi o pelerina de ploaie este si gradul de respirabilitate, respectiv favorizarea circulatiei aerului. Cu cat geaca este mai rezistenta la apa, cu atat fenomenul de transpiratie va fi mai mare. Va trebui sa gasesti asadar un echilibru, daca nu doresti sa te bucuri de propria sauna in timpul alergatului sau a excursiilor montane.
Gasesti acest indicator in lista de specificatii a produselor exprimat in grame pe metru patrat/1 zi. Ideal este ca valoarea lui sa se situeze in intervalul 4500 – 10.500.
Pelerina de ploaie. Marime si greutate
Majoritatea modelelor mai ieftine de pelerine sunt disponibile in marimi universale, diferentiate pentru adulti si copii. Chiar daca ele sunt construite astfel incat sa vina putin mai lejere pe corp, este de preferat sa alegi o geaca dupa marimea ta, respectiv 36, 38, 40, 42 etc. De ce sa nu aratam bine in orice moment al zilei, indiferent de capriciile vremii?
Greutatea este si ea un factor extrem de important atunci cand alegi pelerina potrivita. O pelerina usoara nu iti va incarca inutil rucsacul cu echipamentul pentru munte si-ti va face mai usoara calatoria catre obiectivul final. Orienteaza-te catre o pelerina care sa nu cantareasca mai mult de 500 grame. Cele mai grele sunt cele complet impermeabile, in timp ce gecile simple rezistente la apa nu depasesc 2-300 de grame.
Daca ai parcurs toate randurile de mai sus, inseamna ca esti deja o persoana informata care va face o alegere corecta, atunci cand conditiile meteo vor impune cumpararea unei pelerine de ploaie. Noi suntem de parere ca e mai indicat sa previi gripa si raceala, decat sa le tratezi. Sau crezi ca este timpul pentru un concediu medical?