Faina de Cocos. Proprietati, Beneficii si Cum sa o Folosesti.

Faina din nuca de cocos a inceput sa fie din ce in ce mai populara datorita proprietatilor si beneficiilor acesteia, pe langa faptul ca este o alternativa lipsita de gluten, sanatoasa si delicioasa la alte faini. Faina se obtine din miezul nucii de cocos uscat si macinat, dupa ce coaja verzuie este indepartata. Este facuta in intregime din pulpa de cocos, fara grane sau nuci, fiind bogata in fibre, proteine si grasimi sanatoase, cu un indice mic al glicemiei, fiind slaba in carbohidrati si zaharuri.

Miezul unei nuci de cocos este acea parte alba si ferma la care poti ajunge doar daca spargi o nuca proaspata, insa care sa se poata produce “faina” aceea uscata, este necesar ca mai intai laptele sa fie separat de pulpa. O data ce miezul este cernut si separat de laptele de cocos, este copt la o temperatura joasa pentru o uscare lenta.

Cui ii este recomandata? Vegetarienilor, diabeticilor, pentru dieta Paleo, cei ce doresc alimente fara gluten inclusiv pentru cei ce sufera de boala celiaca sau au o sensibilitate la gluten, cei cu probleme digestive cum ar fi sindromul intestinului permeabil (leaky gut), cei alergici la nuci etc.

Ce beneficii are faina de cocos

Sunt numeroase motive pentru care alegem sa gatim cu faina din nuca de cocos, in mod special pentru ca este bogata in nutrienti, slaba in calorii si ideala pentru o multime de retete. Spre deosebire de alte tipuri de faini, sunt sanse foarte reduse ca cel care o consuma sa sufere de probleme digestive.

  • Ajuta metabolismul – unul dintre principalele beneficii ale acestei faini de cocos se datoreaza in mod special unui nivel crescut de grasimi saturate sanatoase sub forma unor acizi grasi cu catena medie. Acestia sunt folositi de catre corpul nostru pentru a da un boost de energie, intretinerea metabolismului sau echilibra nivelul zaharului din sange
  • Bogata in fibre – miezul nucii de cocos aduce un aport impresionant de fibre dietetice, mai exact un 61%. Si fiinda fibrele nu pot fi absorbite de corp, unele dintre caloriile si carbohidratii gasiti in faina de cocos nu sunt absorbiti si utilizati, ci mai degraba impinsi prin tractul digestiv ajutand la eliminarea toxinelor din corp
  • Mentine un nivel optim al zaharului din sange – fiind unul dintre alimentele cu un aport glicemic scazut. Studiile arata ca atunci cand consumam diferite produse ce contin faina de cocos putem ajuta la diminuarea unui impact glicemic si echilibrarea nivelului zaharului. O dieta bazata pe faina din nuca de cocos este recomandata in mod special diabeticilor si a celor ce lupta din greu pentru a da jos din kilogramele in plus
  • Ajuta la digestie – faina de cocos are o densitate uriasa de nutrienti (un aport ridicat de fibre dietetice si continut de grasimi sanatoase) si poate ajuta chiar si la mentinerea sanatatii inimii. Studiile sustin ca aceasta ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si a trigliceridelor.
retete cu faina de cocos

Faina de Cocos in Bucatarie

Aproximativ 28 de grame de faina de nuca de cocos (un sfert de cana) contine:

  • 120 calorii
  • 4 grame grasimi
  • 4 grame proteine
  • 10 grame fibre
  • 16 grame carbohidrati
  • 2 grame zahar

Poate fi utilizata atat la retete dulci cat si cele sarata, avand un usor iz de cocos se armonizeaza perfect cu alte ingrediente si aproape ca nu isi face simtita prezenta. Atunci cand este uscata are o textura usoara si aerata, atunci cand este gatita, aceasta devine destul de densa. Fiindca tinda sa faca mici cocoloase, este recomandat ca inainte de gatire sa o mixezi usor cu o furculita pentru a indeparta bulele de aer sau cocoloasele.

Fiind bogata in fibre, aceasta va absorbi foarte multa apa in timpul coacerii si are tendinta de a usca usor reteta. Este bine sa fie utilizata in combinatie cu alte faini sau cu oua pentru a obtine cele mai bune rezultate. Poate fi folosita si la ingrosarea supelor sau a mancarurilor inabusite. Indiferent de cum o utilizezi, asgura-te ca este mixata foarte bine inainte sa o adaugi la reteta.

Cateva moduri execelente cand poti profita de beneficiile utilizarii fainii de cocos in alimentatie:

  • la prepararea painicilor delicioase cu o textura densa
  • prajiturele, chifle cu scortisoara, clatite cu seminte de chia sau banane, negrese, gofre, trufe
  • in locul pesmetului pentru chiftelute
  • pentru prepararea unei retete paleo fara grane
  • pentru briose bogate in proteine, mixata impreuna cu ouale pentru o savoare desavarsita
  • cand vrei sa ingrosi supele, dar nu vrei sa folosesti faina alba

Voi ce retete ati preparat cu faina de cocos? Ce parere aveti de textura acesteia?

Talya

Talya

Iubitoare de moda si pasionata de shopping, vin cu oferte si recomandari de produse de vestimentatie si frumusete ale celor mai bune magazine online.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Talya.ro
Logo