Ce Este Mierea de Manuka? Top 10 Beneficii ale Mierii de Manuka

Mierea de Manuka este cea mai buna miere de pe piata, renumita pentru proprietatile sale anti-bacteriene, si provine din Noua Zeelanda de la albinele ce polenizeaza tufa de Manuka. Printre principalele beneficii ale mierii de manuka amintim ameliorarea durerilor de gat si a bolilor digestive, tratarea infectiilor cu stafilococ si a gingivitei.

Inca din antichitate, mierea a fost apreciata si utilizata atat pentru gustul dulce cat si pentru proprietatile sale incredibile de vindecare. Motivele pentru care astazi cumparam miere au ramas aceleasi, dar cu toate acestea, cea mai mare parte a mierii produse in serie nu se mai ridica la standardele de calitate de mai demult.

Majoritatea mierii de larg consum gasite in supermarket-uri este lispita de toate calitatile autentice si nu contine nici polen de albine. Beneficiile acesteia sunt minimale si daca este consumata in cantitati mai mari, poate fi nociva pentru sanatatea noastra, din cauza continutul urias de fructoza si glucoza.

Mierea ce provine de la arbustul de Manuka (denumit si Leptospermum scoparium), intalnit doar in anumite regiuni ale Noii Zeelande si Australia, este una dintre cele mai puternice medicamente date de natura. Pretul este si el unul pe masura, fiind cea mai scumpa miere de pe piata, iar datorita enzimei numite metilglioxal, mierea de Manuka are proprietati anti-microbiane.

Cu profil nutritional extraordinar de 4 ori mai mare decat alte sortimente de miere, aceasta este recunoscuta pentru abilitatile sale de intarire ale sistemului imunitar. Iata ce contine o miere naturala neprelucrata:

  • amino acizi
  • vitaminile B (B6, tiamina, niacina, riboflavina, acid pantotenic)
  • calciu
  • cupru
  • fier
  • magneziu
  • mangan
  • fosfor
  • potasiu
  • sodiu
  • zinc

Cum Deosebesti Mierea de Manuka Originala?

La fel cum se intampla cu toate produsele de calitate, exista si replici sau copii ale acestora cu un indice al calitatii cu mult inferior. In anul 1981, cativa cercetatori din cadrul Universitatii din Noua Zeelanda au demonstrat ca mierea de Manuka originala contine un nivel mult mai ridicat de enzime in comparatie cu mierea artificiala.

Studiile au aratat ca cea adevarata contine de 100 de ori mai multe de enzime (metilglioxal, dihidroxiacetona si peroxid de hidrogen). Acest trio puternic alcatuieste factorul unic Manuka (UMF) si care este un standard recunoscut la nivel international pentru identificarea si masurarea profilul unic al mierii de Manuka. Acest factor unic apreciaza mai exact nivelul de activitate antibacteriana din miere. Iat care sunt standardele:

  • 0-4 – o miere ce nu are proprietati terapeutice
  • 4-9 – aproximativ aceleasi beneficii ca cele ale unei mieri de albine obisnuite
  • 10+ – recomandata pentru cresterea sistemului imunitar si imbunatatirea vitalitatii
  • 15+ – sustine vindecarea naturala si echilibrul bacterial, proprietati antibacteriale foarte bune
  • 20 – este o miere de ea mai buna calitate, cu proprietati terapeutice superioare si un continut ridicat de fenol. A nu se depasi doza recomandata de 1 lg

Desi mai multe tipuri de miere sunt vandute cu sub eticheta Manuka (si cu un continut mai scazut de enzime), este important sa stii sa le deosebesti. O miere de manuka originala trebuie sa aiba aceste 3 lucruri:

  • semnul distinctiv UMF specificat in mod vizibil in partea din fata a recipientului
  • trebuie sa fie produsa si sa provina de la o companie licentiata in Noua Zeelanda
  • trebuie sa aiba un rating al factorului unic UMF intre 5-16+. Daca nu este trecut acesta, atunci mierea de manuka nu este cea autentica

ADMINISTRARE – 1-2 lingurite pe zi. O poti lua asa simpla pe stomacul gol sau adaugata in ceaiul de plante, sucul natural, miere etc.

CONTRAINDICATII – Cei care sufera de diferite alergii la produsele apicole sau polen le este recomandat evitarea consumului de miere din tufa de Manuka. Orice fel de miere nu este indicata copiilor cu varsta mai mica de 1 an deoarece este o sursa cunoscuta de spori de bacterii ce cauzeaza botulismul. Folosita cumpatat, aceasta este una dintre cele mai puternice alimente naturale din locuinta ta.

miere de manuka beneficii

Mierea de Manuka – Beneficii si Tratamente

1. Proprietati antibacteriene puternice – mierea a fost utilizata inca din timpuri stravechi ca si un tratament local pentru rani sau diferite infectii ale pielii. Studiile de specialitate arata ca mierea de Manuka are proprietati de vindecare (grabind tratamentul) si este unul dintre cei mai puternici agenti pentru lupta impotriva bacteriilor. Datorita continutului inalt de anti-oxidanti si caracteristici anti-inflamatorii, aceasta este un tratament indicat persoanelor ce sufera de ulcer

2. Ajuta la un somn odihnitor – mierea degaja usor glicogenul necesar pentru ca functiile esentiale ale corpului sa functioneze corespunzator in timpul somnului. Adaugand o lingurita de miere intr-o cana de lapte pe care sa o bei inainte de a merge la culcare va ajuta corpul sa elibereze melatonina in creier necesara unui somn adan. Lipsa somnului poate duce la diferite dereglari cum ar fi bolile de inima, diabetul de tipul 2, atacul cerebral sau artrita.

3. Pentru stafilococul auriustafilococul auriu este o bacterie patogena ce apare, de regula, din cauza excesului de antibiotice, iar tratamentele antibacteriene traditionale sunt ineficiente. Un studiu publicat in revista Jurnal de Bacteriologie Aplicata arata ca mierea de Manuka este capabila sa impiedice dezvoltarea bateriei ce cauzeaza infectia cu stafilococ. De fapt, atunci cand o concetratie mai mare de miere a fost utilizata, aceasta a putut trata in mod eficient mai multe rani provocate de diferite tipuri de bacterii.

O singura problema cu care se confrunta medicii este aceea ca stafilococul auriu devine din ce in ce mai rezistent la tratamentul cu antibiotice. O profesoara de la Universitatea Wales a condus un studiu in care a descoperit ca mierea de Manuka ajuta ca antibioticele sa fie mai eficiente in lupta impotriva bacteriei.

4. Pentru gatul inflamat si cresterea imunitatii – faringita steptococica sau amigdalita este o infectie ce se manifesta printr-un gat inflamat si dureros, iar cauza aparitiei este o bacterie numita streptococ de grupa A. Atunci cand te ustura si doare gatul poti lua o lingurita de miere si senzatia neplacuta se va calma aproape instant, iar mai mult decat atat s-a dovedit ca mierea ajuta la tratarea inflamatiei gatului aparuta in urma chimioterapiei.

Experimentele clinice din ultimii ani au aratat ca mierea de Manuka are o actiune pozitive pentru tratarea diferitelor tumori canceroase. Mierea a fost utila in oprirea cresterii celulelor canceroase si cresterea eficientei tratamentelor la care pacientii au fost supusi.

5. Tratamente de infrumusetare – consumata zilnica, mierea din tufa de Manuka are un efect de elixir ce creste imunitatea, sporeste vitalitatea si imbunatateste tenul si textura pielii. Recomandata pentru crearea unei lotiuni de spalare a fetei pentru exfoliere si combaterea radicalilor liberi. Poate fi folosita in sampon sau masca de par pentru a da stralucire parului, ori intr-o bautura de detoxifiere.

6. Pentru zona zoster sau alte afectiuni ale pielii – deoarece mierea de Manuka este un tratament local eficient impotiva bacteriilor si inflamantiei, aceasta este indicata si in tratarea afectiunii numita zona zoster. Multi dintre cei care au testat acest produs au fost incantati de modul in care actioneaza asupra acneei si a eczemelor sau a diferitelor afectiuni ale pielii. Acestia au aplicat o data pe zi sau o data la doua zile miere pe zonele afectate pentru cateva minute si apoi au curatat cu apa calda si putin sapun, urmand ca rezultatele sa se observe intr-un timp scurt.

7. Ranile provocate de diabet pot fi indepartate cu ajutorul mierii de Manuka. Aceste rani sunt mult mai greu de tratat din cauza modului in care diabetul afecteaza corpul. De cele mai multe ori, mierea a ajutat la grabirea procesului de vindecare si eliminarea infectiilor.

8. Pentru sindromul de colon iritabil si boli inflamatorii ale intestinelor – doctorii inca nu au reusit sa gaseasca adevaratele cauze pentru aparitia acestor boli, insa anumite studii sustin ca din cauza dezechilibrului de bacterii din intestine, iar aceasta miere ajuta la reducerea inflamatiilor.

9. Pentru probleme gastrice – un dezechilibru al bacteriilor din stomac si intestine, dar si un nivel scazut al acidului gastric pot duce la aparitia diferitelor probleme gastrice precum diaree, dureri abdominale sau pierderea apetitului.

10. Pentru gingivita si tartru – proprietatile antibacteriene ale mierii s-au dovedit a fi excelente in imbunatatirea sanatatii dintilor si prevenirea aparitiei parodontozei. Intr-un studiu realizat de studentii la stomatologie de la Universitatea din Otago au descoperit ca daca mesteci o bucatica de miere in fiecare zi, vei observa o scadere a tartrului cu aproximativ 35% si o reducere a sangerarii gingivale pentru persoanele ce sufera de gingivita.

Tu ai incercat mierea de Manuka? Ce parere ai?

Talya

Talya

Iubitoare de moda si pasionata de shopping, vin cu oferte si recomandari de produse de vestimentatie si frumusete ale celor mai bune magazine online.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Talya.ro
Logo